top of page

Ihmisen ja tekoälyn roolijako: (Vihdoin) kohti luovempaa ja inhimillisempää työelämää?

  • Mari Oksanen
  • 25.3.
  • 2 min käytetty lukemiseen

Ihmisen ja tekoälyn uusi työnjako: Vihdoin kohti luovempaa ja inhimillisempää työelämää?
Ihmisen ja tekoälyn roolijako vaatii aktiivisuutta yrityksen johdolta. Ollaanko vihdoin liikkumassa kohti luovempaa ja inhimillisempää työelämää vai ajaudutaanko syvempään suohon?

Tekoälyn (AI) tulo työelämään on ollut mullistus, joka on avannut ovia ennennäkemättömille mahdollisuuksille. Vihdoin voimme irtautua vanhentuneesta ajattelutavasta, jossa ihminen nähdään lähinnä työrukkasina ja työelämän kehittäminen tarkoittaa vain tehokkuuden maksimointia. Nyt, kun tekoäly hoitaa monia rutiinitehtäviä, ihmiselle jää vihdoin tilaa keskittyä olennaiseen: luovuuteen, innovaatioihin ja inhimilliseen kohtaamiseen. Mutta käykö näin sittenkään? Takerrummeko edelleen vain tehokkuuden maksimointiin? Väitän, että tässä erotellaan tulevaisuuden voittajat muista yrityksistä.


Ihmisen ja tekoälyn roolijako: Tekoäly tehostaa, ihminen innovoi

Avain menestykseen piilee selkeässä työnjaossa ihmisen ja tekoälyn välillä. Tekoäly on aivan ylivertainen rutiininomaisissa, dataa analysoivissa ja toistuvissa tehtävissä. Se tehostaa prosesseja, nopeuttaa päätöksentekoa ja vapauttaa ihmisten aikaa mielekkäämpään työhön. Ihmisen vahvuudet puolestaan korostuvat luovuudessa, ongelmanratkaisussa ja strategisessa ajattelussa. Innovaatiot syntyvät, kun ihmisille annetaan aikaa ja tilaa pohtia, ideoida ja kokeilla.


Luovuus kuitenkin vaatii sen huomioimista johtamisessa: se vaatii turvallista ympäristöä, jossa epäonnistumisia ei pelätä ja uusia ideoita rohkaistaan. Luovuus vaatii myös aikaa. Miten nämä saadaan osaksi työkulttuuria?


Inhimillinen kohtaaminen arvossaan

Toinen ihmisen erityiskyky, inhimillinen kohtaaminen, on korvaamaton erityisesti palvelualoilla, mutta myös ihan minkä tahansa yrityksen sisäisessä yhteistyössä sekä asiakassuhteiden luomisessa ja ylläpitämisessä. Asiakkaat kaipaavat aitoa vuorovaikutusta, empatiaa ja ymmärrystä. Tekoäly voi tukea asiakaspalvelua esimerkiksi chatbotteina, mutta se ei koskaan korvaa ihmisen kykyä luoda luottamuksellista suhdetta ja ratkaista monimutkaisia ongelmia.


Kun ihmiset ovat yhä enemmän etätöissä, inhimillisten kohtaamisten kehittäminen siten, että niitä tapahtuu riittävästi myös verkon yli, on oma haasteensa.


Työelämän uusi suunta - minne teillä suunnataan?

Tekoälyn myötä työelämä on vahvassa murroksessa. Rutiinityöt vähenevät, mutta innovaatioita tarvitaan enemmän kuin koskaan. Näen isona riskinä sen, ettei tätä huomata, vaan ajaudutaan vain tehostamaan työntekoa. Tällöin yrityksessä työskentelevät yksilöt jäävät muutoksen jalkoihin, sillä he eivät pääse kehittämään tulevaisuuden työelämän taitojaan, eli luovuutta ja inhimillisiä kohtaamisia. Tehokkuusprässissä voidaan huonosti, eikä yrityskään siten pääse aidosti liikkumaan kilpailun kärjessä.


Onkin äärettömän tärkeä luoda työympäristöjä, jotka tukevat luovuutta ja päästävät ihmiset kukoistamaan ihmisinä. Tähän on juuri nyt loistava tilaisuus. Tekoäly ei ole uhka, vaan valtava mahdollisuus. Oikein hyödynnettynä se voi vapauttaa ihmiset rutiinityöstä ja antaa heille mahdollisuuden keskittyä siihen, missä he ovat parhaita: luovuuteen, innovaatioihin ja inhimilliseen kohtaamiseen. Näin luomme työelämän, joka on sekä tehokas, että inhimillinen.


Mikäli haluat johtaa aktiivisesti ihmisen ja tekoälyn roolijakoa ja kehittää yrityksesi valmiuksia luovuuteen ja innovointiin, tutustu luovuusvalmennuksiin. Luovuuden ympärille rakennettu pilotti starttaa syksyllä. Jos haluat olla johtamassa yrityksesi tietä aktiivisesti kohti tulevaisuutta, menestystä ja hyvinvointia, ilmaise kiinnostuksestasi tai varaa alta tapaaminen, niin jutellaan lisää!





Comments


info@kreekree.fi

040 7177 869

Y-tunnus: 3453884-5

  • White LinkedIn Icon
  • White Instagram Icon
ja╠esenyritys_banneri_25_1000x500_fin_musta.png

©Kreekree

Tilaa uutiskirje!

bottom of page