Verkostoituminen on elintärkeä ja edullinen keino kasvattaa tunnettuutta ja saada asiakkaita. Kuitenkin se on harvoin huomioitu markkinointisuunnitelmassa tai edes vuosikellossa. Tämä asia kannattaa korjata ja sisällyttää verkostoituminen omaan markkinointisuunnitelmaan. Näin siihen tulee tartuttua vahvemmin.
Tästä artikkelista löydät vinkkejä verkostoitumiseen ja asiakashankintaan verkostojen kautta.

4 vinkkiä asiakashankintaan verkostoitumisen avulla
Verkostoituminen on oivallinen tapa saada näkyvyyttä ja kasvattaa tunnettuutta. Se mahdollistaa luottamuksen syntymisen ja asiakkaan tarpeiden ymmärtämisen syvällisellä tasolla. Se on myös oivallinen keino varmistaa, että sinulla synkkaa kontaktiesi kanssa. Tapahtumista kun jää yleensä eloon juuri ne yhteydet, joissa on saavutettu inhimillinen yhteys.
Verkostoitumisen on ihmissuhdetyötä, eikä sen tärkeys katoa kasvun myötä. Verkostoituminen kannattaakin ottaa haltuun, olipa yrityksesi minkä kokoinen hyvänsä. Jos todella osaat oman alasi kiemurat ja muistat huomioida muutamia asioita, voit rakentaa verkostoista tärkeän asiakashankintakanavan.
Alta löydät vinkkejä asiakashankintaasi verkostojen kautta.
1. Löydä sinulle sopivat verkostot
Ihan ensin on löydettävä itselle sopivat verkostot. Niihin voi laskea:
yksittäiset kontaktit
valmiit ryhmät, joihin voit liittyä
Voit aloittaa kartoittamalla olemassa olevat verkostosi. Listaa:
ihmiset, joiden kanssa olet tehnyt työtä ja joiden kanssa sinulla on synkannut hyvin
suku
ystävät
harrastekaverit
naapurit
opiskelukaverit
kontaktit joiden kanssa teet yhteistyötä tai joilta ostat palveluja.
Etsi somesta ne henkilöt, kehen haluat tutustua ja laita heille kontaktipyyntö, tai järjestä vaikka LinkedInissä #verkostoitumishaaste. Ketkä hyötyisivät sinun osaamisestasi ja tarjonnastasi?
Etsi ja listaa alueellasi toimivat yritysverkostot. Esimerkiksi Keski-Suomen alueella toimivat mm. Yksinyrittäjäverkosto, Resiina, BNI, Mothers In Business ja Keski-Suomen yrittäjänaiset. Muilla alueilla on omat, vastaavat verkostot. Yrittäjäverkostojen lisäksi erilaiset tapahtumat, harrasteseurat ja esimerkiksi järjestöt tarjoavat upean mahdollisuuden tutustua ihmisiin, eli listaa nekin omiksi verkostoiksesi.
Huomioi, että voit verkostoitua niin kasvoikkain, kuin verkossakin, ja parhaassa tapauksessa samojen ihmisten kanssa molemmilla tavoin. Kasvokkain luottamus ehkä syntyy nopeammin, mutta verkossa pystyt ehkä kohtaamaan enemmän ihmisiä ja ihmisiä, jotka eivät maantieteellisesti liiku samalla alueella kuin sinä.
2. Lähesty ihmisiä rohkeasti
Kun sinulla on verkostot selvillä, seuraava askel on lähestyä ihmisiä, eli soittaa, laittaa viestiä, kysellä heitä seuraksi lounaalle tai kahville, tai liittyä ryhmiin ja ilmoittautua tapahtumiin. Älä pelkää titteleitä tai ihmisten asemaa: ihmiset ovat ihmisiä. Älä myöskään aliarvoi ketään. Se, joka on yhdessä hetkessä pienessä roolissa, saattaa siirtyä toisiin rooleihin kokemuksen kartuttua. Arvosta siis jokaista.
Mikäli uusien ihmisten lähestyminen jännittää, aloita tapahtumista, jossa verkostoituminen on ohjattua ja tutustuminen tapahtuu esimerkiksi yhteisten ja ohjattujen keskusteluiden kautta. Voit myös miettiä etukäteen muutamia kysymyksiä, joilla voi avata keskustelun, ja toisaalta opetella esittäytymään selkeästi muille. Muista, että tärkeää on saada keskustelu käyntiin. Sen jälkeen se usein soljuu omalla painollaan.
Verkossa voit lähestyä ihmisiä esimerkiksi yksityisviestien kautta. Tehokasta on luoda viestirunko, jota on helppo personoida, ja jota voit lähettää esimerkiksi tietyssä roolissa toimiville ihmisille.
3. Älä tyrkytä - verkostoituminen ei ole myyntitapaaminen
Kuka tykkää tyrkyttäjästä? Vaikka ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä, tyrkyttämiseen suhtaudutaan tyypillisesti varauksella, jopa negatiivisesti. Verkostoitumisessa on kyse tasa-arvoisista kohtaamisista, ei myynnistä. Älä siis tyrkytä palvelujasi.
Ole kiinnostunut ja kysele paljon. Opettele juttelemaan aidosti myös liiketoimintaan liittyvistä asioista, ilman agendaa myynnille. Luottamussuhteen luominen on verkostoitumisessa tärkeää ja mikäli jollain syntyy tarvetta palveluillesi, puoleesi käännytään kyllä.
Älä mieti miten voisit hyötyä näistä ihmisistä vaan mieti miten he voisivat hyötyä sinun palveluistasi tai tuotteistasi. Tämä on se mielenmaisema, mitä kannattaa käyttää kaikkeen markkinointiin, sillä lopulta markkinointi ja myynti on parhaimmillaan palvelua, ainakin, jos olet rakentanut liiketoimintasi asiakaskeskeisesti.
4. Huolehdi verkostoistasi
Kun yhteys on luotu, siitä on tärkeä pitää huolta. Kysy siis kuulumisia, osoita arvostusta, kommentoi somepostauksia, käy lounaalla tai soita. Jo se, että näkee kerran vuodessa, pitää yllä ammatillista yhteyttä. Somessa yhteyttä voi vielä vahvistaa. Yhteydenpito on yleensä antoisaa puolin ja toisin. Todennäköisesti opit kontakteiltasi jotain uutta.
Mutta miten se myynti?
Saatat nyt ihmetellä, että missä vaiheessa se asiakashankinta tapahtuu ja miksi verkostoituminen piti markkinointisuunnitelmaan lisätä.
Kun liikut piireissä, joille voit olla avuksi ja tulet niissä tunnetuksi, sinuun osataan olla yhteydessä. Kun olet osoittanut arvosi keskusteluissa, ei tärkeilemällä vaan vilpittömillä vinkeillä ja avulla, olet jo myynyt luottamuksen. Kun ihmiset tietävät asiantuntijuudestasi ja tuotteistasi, ja he ovat oppineet luottamaan sinuun, he alkavat kysellä apuasi. Myynti on tältä pohjalta aika paljon helpompaa, kuin kylmäpuheluja soittelemalla.
Lisäksi opit huomaamaan myös sen, milloin on oikea aika kertoa, että osaat auttaa. Keskustelu soljuu luontevasti ja asiakashankintaa syntyy ilman vastenmielistä tyrkyttämisen tunnetta. Myynti muuttuu verkoston jäsenten palveluksi. Ja toisaalta, ehkä sinäkin löydät verkostoista tarvitsemasi avun!
Kaipaatko apua markkinoinnin suunnitteluun?
Markkinoinnin suunnittelu tuo punaisen langan markkinoinnillesi. Jotta liiketoiminnalliset tavoitteet huomioitaisiin markkinointistrategiassa, markkinointistrategia huomioitaisiin markkinointisuunnitelmassa ja vuosikellossa, työ vaatii monien asioiden huomioonottamista. Mikäli kaipaat tässä apua, varaa etäkahvit, niin katsotaan voisimmeko auttaa sinua.
Comentarios